Tuning historia: 1930 – Kustomointikulttuurin alku

Auton tuunaus, erityisesti korin muokkaus, on kiinnostanut ihmisiä jo autokulttuurin alkuaikoina. Vaikka tarkka alkamisajankohta onkin vaikea määrittää, voimme hahmotella muutamia merkittäviä tapahtumia ja aikakausia, jotka ovat vaikuttaneet eniten tämän Tuning harrastuksen kehittymiseen.
Autojen tuunaus sai alkunsa Yhdysvalloissa 1930-luvulla. Tämä ajanjakso oli merkittävä, sillä autot alkoivat olla laajemmin saatavilla ja osia oli helpompi muokata. Aluksi muutokset olivat usein toiminnallisia, kuten moottorin virittäminen ja jousituksen parantaminen, mutta pian myös ulkonäkö alkoi kiinnostaa. Vaikka 1930-luvun auton tuunaus saattaa näyttää nykypäivän mittapuulla melko vaatimattomalta, se loi perustan myöhemmille, rohkeammille ja kekseliäämmille tuunaustavoille, jotka ovat olennainen osa nykyaikaista autokulttuuria. Ulkonäköä muokattiin lähinnä maalauksen, kromiosien ja lisävalojen kautta.  

Ford Model A (1930)

30-luvun suosituimmat tuningautot

1930-luvulla auton tuningharrastus oli vielä varsin alkuvaiheessa, eikä siinä ollut samanlaista laajuutta ja monimuotoisuutta kuin myöhemmillä vuosikymmenillä. Kuitenkin joitakin automerkkejä pidettiin suhteellisen suosittuina tuohon aikaan, kun autojen muokkaus alkoi herätä kiinnostusta. Tässä muutamia automerkkejä, jotka olivat suosiossa 1930-luvulla tuningharrastuksessa:

Ford: Ford oli yksi suosituimmista automerkeistä 1930-luvulla. Fordin Model T ja sen seuraajat, kuten Ford Model A, olivat laajalti saatavilla olevia ja suhteellisen edullisia autoja, mikä teki niistä houkuttelevia vaihtoehtoja tuningharrastajille.

Chevrolet: Chevrolet oli toinen merkittävä automerkki 1930-luvulla. Chevroletin eri mallit tarjosivat hyvän perustan tuningiin, ja niitä oli saatavilla monipuolisesti eri muodoissa ja hintaluokissa.

Dodge: Dodge oli myös suosittu automerkki tuona aikana. Erityisesti Dodge Brothers -yrityksen valmistamat autot olivat suosittuja ja niitä saatettiin muokata ja virittää erilaisiin tarkoituksiin.

Buick: Buick oli tunnettu luksusautoistaan, mutta myös niiden suorituskykyä voitiin parantaa ja ulkonäköä muokata tuningharrastuksen puitteissa.

Cadillac: Cadillacin autoja pidettiin arvostettuina ja tyylikkäinä, ja niitä saatettiin muokata esimerkiksi lisäämällä kustomoituja koristeluja tai parantamalla moottorin suorituskykyä.

Cadillac V 16 (1930)
Chevrolet Standard Coupe (1930)

On kuitenkin tärkeää huomata, että 1930-luvulla tuningharrastus oli vielä varsin rajallista verrattuna myöhempiin vuosikymmeniin, ja monet muokkaukset olivat enemmän toiminnallisia eivätkä varsinaisesti esteettisiä.

HOT ROD -kulttuuri antoi kipinän Tuningautoille

Hot Rod -autot ovat olennainen osa tuningharrastusta, ja niiden historia ja vaikutus ulottuvat koko harrastuksen juurille. Vaikka Hot Rod -kulttuuri eroaa hieman modernista tuningharrastuksesta, ne jakavat monia samankaltaisia piirteitä ja perinteitä. Sekä Hot Rod -autot että tuningautot käyvät läpi ulkoasun muokkauksia, jotka tekevät niistä yksilöllisiä ja näyttäviä. Hot Rod -autot saattavat olla vähemmän aerodynaamisia ja enemmän ”retrotyylisiä”, kun taas tuningautot saattavat korostaa modernia muotoilua ja aerodynamiikkaa. Sekä Hot Rod -rakentamisessa että tuningharrastuksessa keskitytään moottorin suorituskyvyn parantamiseen. Hot Rod -rakentajat saattavat rakentaa moottorinsa alusta alkaen tai päivittää vanhoja moottoreita saadakseen enemmän tehoa ja vääntöä.

Hot Rod -kulttuuri keskittyy pääasiassa amerikkalaisiin autoihin, ja ne ovat olleet keskeinen osa Hot Rod -liikettä sen alkuaikoina. Hot Rod -liike sai alkunsa Yhdysvalloissa 1920- ja 1930-luvuilla, kun nuoret autoilijat alkoivat muokata vanhoja ja halpoja autojaan luodakseen nopeita ja näyttäviä ajoneuvoja. Alkuaikoina Hot Rod -rakentajat käyttivät pääasiassa käytettyjä amerikkalaisia autoja, kuten Ford Model T:tä ja Ford Model A:ta, joita oli saatavilla runsaasti ja edullisesti.

Vaikka Hot Rod -kulttuuri on alun perin syntynyt Yhdysvalloissa, se on levinnyt myös muihin maihin ja muuttunut monipuoliseksi ilmiöksi ympäri maailmaa. Nykyään Hot Rod -rakentajat voivat käyttää monenlaisia autoja ja osia luodakseen ainutlaatuisia ja persoonallisia ajoneuvoja, mutta amerikkalaiset autot ovat edelleen keskeisessä asemassa Hot Rod -kulttuurissa.

Ford Model T Hot Rod
Hot Rod kulttuuri keskittyy pääasiassa amerikkalaisiin autoihin

Kuvat poimittu internetin syövereistä malliksi. Tuningkaupan pihassa ei valitettavasti kyseisiä autoja näkynyt kuvattavaksi. 

/

Lue myös nämä

X
Avaa chat
1
Tarvitsetko apua
Moi 👋 Miten voimme auttaa?
Olemme paikalla Ma-Pe klo 9-17, vastaamme viestiisi mahdollisimman pian.